Als je net bent verhuisd naar een gloednieuw huis of een appartement, denk je waarschijnlijk dat de sloten die zijn gebruikt volledig nieuw en betrouwbaar zijn. Maar dit is helaas niet altijd het geval. De meeste aannemers gebruiken slechte en goedkope sloten of sloten die ze uit oude deuren of ramen hebben gehaald. De sleutels worden ook vaak aan alle onderaannemers gegeven zodat ze het huis kunnen betreden als er werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Je weet dus nooit wie er nog rondloopt met een reservesleutel van jouw woning of waar er sleutels zijn blijven liggen.

In een perfecte wereld zijn alle sleutels netjes ingeleverd en ben jij dus de enige met een sleutel van jouw eigendom of huurwoning. Maar dit weet je niet en daarom is het verstandig om de sloten van jouw woning door een slotenmaker te laten vervangen. Als je ervoor kiest om de sloten op jouw deuren of ramen te laten vervangen, bel dan een slotenmaker die je advies kan geven over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Elektronische sloten zijn tegenwoordig heel betaalbaar en geven je extra mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld integreren met je domoticasysteem, je alarmsysteem of zelfs met beide. Elektronische sloten zijn de laatste tijd ook sterk verbeterd. Ze kunnen tegenwoordig communiceren via wifi, Bluetooth en je mobiele apparaat. Het fijne aan het gebruik van deze sloten is de controle die je hebt over de toegang. Jij bepaalt wie er toegang heeft tot jouw huis. Het slaat informatie op over wie er een ruimte is binnengegaan en weer heeft verlaten. Het registreert de datum en de tijd waarop bijvoorbeeld je kind thuiskomt of de woning weer verlaat.

Om je huis extra goed te beschermen tegen inbraak moet je ervoor zorgen dat alle deuren, waardoor je de woning kunt betreden, inclusief de deur naar je garage zijn voorzien van een nachtslot. Bij sommige woningen hebben de voor- en de achterdeur al automatisch een nachtslot. Zodra je sloten in orde zijn, is het tijd om te overwegen om een alarmsysteem te laten installeren. Deze zijn verkrijgbaar bij verkopers van alarmsystemen en bij bouwmarkten.

Sommige nieuwe huizen beschikken zelfs al over wifi-systemen en repeaterpods. Als dat in jouw woning ook het geval is, vergeet dan niet om het te beveiligen volgens de nieuwste beveiligingsprotocollen en vergeet ook niet het standaard wachtwoord te wijzigen. Gebruik een sterke internetverbinding.

Zorg ook dat je wifi-aansluiting en de apparaten, die op het netwerk worden aangesloten, zijn beveiligd met nieuwe wachtwoorden. Wist je dat in koelkasten, wasmachines en drogers, airconditioners en babyfoons standaard wifi is geïnstalleerd? Als jouw apparaat ook een ingebouwde wifi heeft en je deze niet gaat gebruiken, is het zeker verstandig om het uit te schakelen.

Zoals met alle beveiliging is het beter om proactief te zijn en over deze dingen na te denken voordat je te maken krijgt met mensen met kwade bedoelingen.

Slotenmaker 24slotenservice voor Haarlem