Voor zowel particulieren als bedrijven is het belangrijk om waardevolle bezittingen zo goed mogelijk te beveiligen. Een woning of pand beschermen met goede sloten en andere anti-inbraakmaatregelen is niet altijd voldoende. 

Soms is het intikken van een ruit voldoende voor een inbreker om snel naar binnen te gaan, doelgericht de waardevolle spullen mee te nemen en weer te verdwijnen. Zelfs wanneer er een alarm actief is, is de pakkans hierdoor niet erg groot.

Met een goede inbraak- en brandveilige kluis kan ook dit risico verholpen worden.

Brandkast of eenvoudige kluis

Een brandkast is een kluis die niet alleen inbraakwerend is, maar ook gecertificeerd brandveilig. Hierbij bestaan verschillende gradaties. Vaak wordt als maat genomen hoe lang het duurt voordat papieren documenten in een kluis alsnog beschadigd raken of in brand vliegen.

De meeste brandkasten bieden een beveiliging tegen papierbrand van ongeveer een uur. Hoewel de vlammen niet in de kluis terecht komen, wordt de hitte zo groot dat het papier vlam kan vatten.

De meeste kluizen zijn niet per definitie brandkasten, maar dit wil niet zeggen dat ze niet tot een bepaalde hoogte brandwerend zijn. Wil je echter de waardevolle bezittingen optimaal beschermen en niet alleen tegen inbraak, dan is een brandkast een goede keuze.

Verankering van kluis en positie in pand

Niet alleen de certificering en veiligheid van de kluis is belangrijk bij de keuze voor een model, ook de verankering en de locatie van de kluis zijn belangrijk.

De meeste goede kluizen kunnen verankerd worden aan de muur en/of vloer. Dit is belangrijk, omdat inbrekers zonder deze verankering kleine kluizen alsnog kunnen meenemen, om deze op een later tijdstip alsnog open te breken.

De installatie van de kluis kan uitgevoerd worden door een kluisexpert.

Houd er bovendien rekening mee dat een kluis enigszins weggewerkt kan worden in een pand. Hoe beter een kluis verborgen is, hoe meer tijd een inbreker kwijt is om de kluis te vinden/bereiken en open te breken.

Met een goede kluis kunnen waardevolle bedrijfsstukken of persoonlijke bezittingen bijzonder goed beveiligd worden. Dit is ook prettig voor de verzekering, want veel inboedelverzekeringen dekken bijvoorbeeld niet hoge contante geldbedragen of antieke stukken met een hoge waarde, zonder dat je hiervoor een veel hogere premie betaalt.