Het dak vormt misschien wel het belangrijkste onderdeel van de woning. Het dak is zeer zichtbaar en heeft daarom een invloed op het uiterlijk van het huis, maar speelt ook een belangrijke rol bij isolatie en eventueel het energieneutraal maken van een woning.

Op veel daken is het goed mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, waarmee de woning onafhankelijk kan worden van een energieleverancier en dus zelfvoorzienend kan zijn.

Dakkapel – uitbreiding huis en duurzaam

Bij schuine daken is het mogelijk om een dakkapel te plaatsen, waarbij er meestal wordt gekozen voor een houten of kunststof model. Een houten model oogt van nature wat huiselijker en warmer, maar heeft redelijk veel onderhoud nodig.

Een kunststof model is duurzamer en heeft minder onderhoud nodig. Over het algemeen gaat dit type dakkapel langer mee en biedt een kunststof model tevens betere isolatie.

Een dakkapel biedt meer extra ruimte dan men in eerste instantie vaak denkt. Omdat ook het dak verhoogd is, wordt een extra ruimte gecreëerd waar men rechtop kan staan.

Dakonderhoud

Soms heeft een dakonderhoud nodig. Dat kan zijn omdat het skelet inmiddels verouderd is, de isolatie minder is geworden, of simpelweg omdat er dakpannen kapot zijn.

Bij een rietdak moet het riet om de tien á twintig jaar vervangen worden, ook afhankelijk van het type riet en de locatie van de woning.

Het is mogelijk om de kleur van de pannen te veranderen, maar houd er rekening mee dat dit gecheckt moet worden bij de gemeente: niet alles is geoorloofd.