Ik schrijf dit artikel eind Augustus en om eerlijk te zijn, is het natuurlijk nog vrij warm, maar de nachten worden zeker langer en het zal niet lang duren voordat de kou en wind van de winter er aan komt. Met dat in gedachten, hoe kunt u uw huis warm houden, zonder alleen de verwarming hoger te zetten en de brandstofrekeningen van uw huis te zien stijgen?

Om u te helpen, hebben we een eenvoudige gids samengesteld voor het verslaan van de winterblues, met 2 eenvoudig te implementeren stappen om de verwarmingskosten van uw huis te verlagen.

Tip 1. Isolatie, het meest voor de hand liggende startpunt

Beginnend met de meest voor de hand liggende vorm om uw huis warm te krijgen, isolatie. Isolatie kan het warmteverlies in het huis drastisch verminderen, wat betekent dat uw verwarming minder hard moet werken om warmte in het huis vast te houden.

De meeste isolatieproducten voor huizen worden gemeten op hun “R-waarde”, wat een kwantificeerbare schaal is voor het vasthouden van warmte per individueel product of systeem, dus ga altijd voor een hoge R-waarde wanneer u isoleert.

Er zijn verschillende soorten isolatie, sommige kunt u zelf doen, sommige vereisen een professional, maar in het kort zijn ze:

  • Spouwmuur isolatie. Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal. Het is een slimme verbetering van uw huis.
  • Zolderisolatie: een beproefde methode om warmte in huis te houden, relatief goedkoop en in sommige gevallen kunt u het zelf doen.
  • Spuitschuimisolatie: dit is een systeem dat nog niet zo bekend is, maar het gaat om het spuiten van een geïsoleerd schuim op de onderkant van het dak.
  • Buitenmuurisolatie: dit type externe wandbekleding kan erg duur zijn, maar zeer effectief bij het stoppen van warmteverlies. Let op! Dit moet worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.
  • Thermische wandbekledingen: vergelijkbaar met het bovenstaande, maar toegankelijker en veelzijdiger dan buitenmuurisolatie. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een garantie van 20 jaar.

Tip 2. Zorg ervoor dat uw verwarming zo effectief mogelijk werkt.

Er zijn verschillende manieren waarop we onze huizen verwarmen, maar de meerderheid van de huizen is via centrale verwarming op gas. Met centrale verwarming is het een goed idee om voor de winter uw radiatoren te ontluchten voor maximale efficiëntie.

Begin eerst met de radiatoren aan de bovenkant van het huis, met de verwarming al opgewarmd maar niet te warm. U hebt een ontluchtingssleutel nodig (verkrijgbaar bij elke doe-het-zelfzaak) en de ontluchtingsklep bevindt zich meestal bovenaan.

Controleer na het ontluchten de waterdruk op uw ketel, want na het ontluchten moet u soms het water in het verwarmingssysteem bijvullen om te compenseren voor de ruimte in de leidingen die voorheen lucht bevatte.

Daarnaast is het als u geld wilt besparen op uw energierekening het een goed idee om eens naar slimme thermostatente kijken.

Een slimme thermostaat  zorgt ervoor dat u geen klok of tijden meer hoeft in te stellen en dat het toch altijd lekker warm en comfortabel is in huis. De slimme thermostaat zit boordevol technische snufjes die de thermostaat ook echt slim maken.

Zo is de Atag One bijvoorbeeld met een app te bedienen, waardoor u de verwarming op afstand kan inschakelen. Handig als u toch opeens wat later thuiskomt.