Er zijn veel verschillende manieren om het energieverbruik van uw huishouden te verminderen, variërend van eenvoudige gedragsaanpassingen tot uitgebreide huisverbeteringen. De twee belangrijkste redenen om energie te besparen zijn om te besparen op energierekeningen en het milieu te beschermen.

Hier zijn de meest voorkomende manieren om energie te besparen en elektriciteit in uw huis te besparen. Opgesomd van de eenvoudigste tot de meest intensieve methoden.

Pas uw dagelijkse gedrag aan

Om het energieverbruik in uw huis te verminderen, hoeft u niet per se energiezuinige producten te kopen. Energiebesparing kan zo eenvoudig zijn als het uitschakelen van lichten of apparaten wanneer u ze niet nodig hebt.

U kunt ook minder energie-intensieve apparaten gebruiken door huishoudelijke taken handmatig uit te voeren, zoals hangend drogen van uw kleding in plaats van ze in de droger te doen of met de hand afwassen.

De gedragsaanpassingen die het grootste potentieel voor besparingen opleveren, zijn het verlagen van de warmte van uw thermostaat in de winter en het gebruik van uw airconditioner verminderen in de zomer.

De kosten voor verwarming en koeling vormen bijna de helft van de energierekeningen van een gemiddelde woning, dus deze reducties in de intensiteit en frequentie van verwarming en koeling bieden de grootste besparingen.

Er zijn hulpmiddelen die u kunt gebruiken om erachter te komen waar het grootste deel van uw elektriciteit naar uw huis gaat. Een energiemonitor voor thuis kan u helpen te begrijpen welke apparaten dagelijks de meeste elektriciteit verbruiken.

Installeer zonnepanelen op het dak

Goed nieuws! Zonnepanelen kosten tegenwoordig veel minder dan voorheen. Ze zijn nu een geruime tijd op de markt en dat geeft voordelen. De technologie is beter ontwikkeld, waardoor ze steeds efficiënter worden.

Dit betekent meer duurzame energie voor de investering die u maakt. Daarmee heeft u ze dus sneller terugverdiend en is het zeker de moeite waar om u eens goed in te verdiepen.

Cv-ketels

Een verouderde cv-ketel kan veel energie kosten. De levensduur van een gemiddelde cv-ketel is tussen de 12 en 15 jaar.

Als uw ketel ouder is betekent dit hoogst waarschijnlijk dat hij niet meer zo efficiënt is, een nieuwe ketel heeft een hoger rendement. In dat geval kan het dus slim zijn om uw ketel te vernieuwen. Is uw ketel al toe aan vernieuwing?

Bekijk dan deze hr-ketels van AWB. Dit is een zeer gerenommeerd merk. Enkele kenmerken zijn: milieuvriendelijk, mooi design, energiebesparend  en veel keuze uit verschillende vermogens. Laat u vooraf goed informeren over de mogelijkheden en kies de ketel die het beste bij u past!