Een energieneutraal huis is een huis dat (minimaal) evenveel energie opwekt als verbruikt. De meeste huizen zijn niet energieneutraal: er is aardig wat nodig om een huis dit te maken.

Een energieneutraal huis is niet alleen zeer goed geïsoleerd en zuinig, het wekt ook zelf (groene) energie op die verbruikt wordt. Een energieleverancier komt er dus niet aan te pas, behalve voor het terugleveren van overtollig opgewekte energie (salderen).

Zelf groene energie opwekken

Zelf groene energie opwekken gaat meestal met behulp van zonnepanelen, de meest efficiënte manier voor particulieren om energie op te wekken. Idealiter worden deze onder een hoek van ongeveer 36 graden naar het zuiden geplaatst bovenop het dak.

Dit is niet altijd mogelijk, maar ook in andere richtingen kunnen de panelen nog voldoende licht opvangen.

Het is ook mogelijk om de stookkosten omlaag te brengen met behulp van een warmtepomp, waarbij een leiding met water diep in de grond gaat, waar het vervolgens opwarmt.

Het opgewarmde water kan gebruikt worden om de woning te verwarmen.

Woningisolatie: van groot belang

Een energieneutrale woning moet goed geïsoleerd worden. Er kan bijzonder veel energie bespaard worden met de juiste isolatie, wat essentieel is om energieneutraal een woning te kunnen bouwen.

Bij isolatie kan onder meer gedacht worden aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en isolatie van ramen en deuren.

Ramen en deuren zijn het meest eenvoudig te isoleren, met behulp van drielaags glas en isolatiestrips langs de kozijnen.

De andere vormen van isolatie zijn iets lastiger aan te brengen bij een bestaand huis en worden idealiter toegepast bij de bouw van de woning. Lees er meer over op de pagina woningisolatie.