Interieur

Je nieuwe woning opfrissen: hoe doe je dat?

Je hebt een nieuw huis, hoera! Soms heb je geluk en hoef je bijna niks te doen aan de woning. Vooral bij nieuwbouw is dit vaak het geval. Andere keren kan het zo zijn dat de muren wel een nieuw likje verf kunnen gebruiken en dat de vloer flink aan vervanging toe is. Wat knap je wel op en wat niet? En hoe doe je dat dan?

Muren

Als je geluk hebt, is het grootste deel van de muren al mooi wit geschilderd. In dat geval hoef je er niet veel aan te doen, tenzij je natuurlijk graag een andere kleur op de muur wil. Omdat de basis echter al wit is, kost dat veel minder werk. Zijn de muren niet de kleur die je gewenst had, of kunnen ze een laagje verf gebruiken? Koop dan een paar potten verf of behang en ga aan de slag. Je kunt ook een schilder inhuren, als je weet dat je het zelf niet zo goed kunt.

Vloeren

Als het gaat om de vloeren die je in het huis wil, is echt een kwestie van smaak. De een houdt van laminaat en de ander wil liever een mooie gietvloer of tegels. Heb je geen zin (of budget) om er een hele nieuwe, dure vloer in te leggen? Laminaat kan soms best goedkoop zijn. Bovendien is laminaat gemakkelijk te leggen over een andere vloer van tapijt of tegels.

Een flinke schoonmaak

Als je in een nieuw huis gaat wonen, wil je wel dat alles eerst spic en span schoon is. Na al het klussen en verven is het tijd voor de grote schoonmaak. Stofzuig alles grondig, lap de ramen, haal overal een doek overheen en vergeet alle kleine hoekjes en kieren niet. Pas als alles helemaal schoon is, kun je beginnen met verhuizen.

Kleine dingen vervangen

Afhankelijk van hoe oud het huis is, kan het zo zijn dat er bepaalde dingen aan het huis behoorlijk aan vervanging toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan lampen, deurklinken of sloten. Met de jaren kunnen dingen als die behoorlijk verslijten. Check bijvoorbeeld ook even de EPDM dakbedekking. Een nieuwe laag EPDM kan geen kwaad. Als je alles even langs gaat en het nodige vervangt ziet je huis er gegarandeerd een stuk netter, frisser en over het algemeen beter uit.