Een veel gestelde vraag bij de bouw of de verbouwing van een woning is: ‘Wat zijn de geschikte vloeren voor vloerverwarming?’ Het korte antwoord is dat er veel mogelijkheden zijn, maar dat er in de ontwerpfase rekening mee moet gehouden worden dat de weerstandswaarde van de gekozen vloerbedekking de output van warmte niet nadelig be├»nvloedt.

Hoe minder weerstand hoe beter

Over het algemeen zijn hardere oppervlakken zoals steen en keramiek de meest geschikte vloeren voor vloerverwarming, omdat ze de laagste thermische weerstand hebben en de beste warmteafgifte bieden, in tegenstelling tot bekledingen zoals hoogpolig tapijt en vloerkleden die het tegenovergestelde effect hebben.

Keramiek en natuursteen

Dit zijn de beste soorten vloerbedekking voor gebruik met vloerverwarming. Door de dichtheid van het materiaal is de thermische weerstand laag, waardoor de warmte van het leidingwerk er snel doorheen kan om de ruimte te verwarmen. Alle stenen producten kunnen geplaatst worden, inclusief natuursteen zoals leisteen en kalksteen. Bij de aanleg van de ondervloer moet een speciale laag geplaatst worden, om kleine uitzettingen mogelijk te maken en het risico op scheuren in de voegen te verminderen.

Een houten vloer

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van houten vloeren, omdat het een natuurlijk product is en daarom kan reageren op veranderingen in de omgeving waarin het wordt gelegd. Het is noodzakelijk om bij de vloerenfabrikant te informeren of hun producten aan een temperatuurgrens zijn onderworpen. Als dit het geval is, wordt een vloersonde meegeleverd om het verwarmingsvermogen tot dit niveau te beperken. Doorgaans is de parketvloer het meest robuust en reageert het minst op de hitte. Massieve houten vloeren bevatten een hoger gehalte aan natuurlijk product en zijn daarom doorgaans gevoeliger voor warmteveranderingen.

Tapijten

Het is een algemene misvatting dat tapijt niet kan worden gebruikt bij vloerverwarming. Het is wel een van de vloerbedekkingen met de hoogste weerstand, dus hiermee moet in de ontwerpfase rekening worden gehouden. We raden aan een gecombineerde weerstand van 2,5 samen voor het tapijt en de onderlaag niet te overschrijden. Het is het beste om te gebruiken die speciaal is ontworpen voor vloerverwarming, om de thermische weerstand zo laag mogelijk te houden.

Laminaat en vinyl

De meeste laminaat- en vinylvloeren zijn prima voor gebruik bij vloerverwarming. Het is altijd aan te raden om eerst contact op te nemen met de betreffende vloerenfabrikant. De bedekkingen zijn typisch dun en hebben een hoge dichtheid, dus ze hebben een relatief lage thermische weerstand.

 

Bron: superrenovatie.nl