Kunststof kozijnen

Steeds meer mensen overwegen kunststof kozijnen als alternatief op de klassieke houten kozijnen. Dit is niet geheel zonder reden, deze kozijnen van kunststof zijn namelijk door de jaren heen erg verbeterd. Hieronder wordt behandeld waarom je zou moeten kiezen voor kunststof kozijnen bij het (ver)bouwen van je huis en waar je rekening mee moet houden.

De voordelen

Dat kunststof hip is, is al lang geen geheim meer. Dit komt met name omdat kunststof een materiaal is dat duurzaam is en daarmee zeer weinig onderhoud behoeft. Houten kozijnen gaan naar verloop van tijd rotten en hebben geregeld een fris likje verf nodig. Bij kozijnen gemaakt van kunststof is dit beide niet het geval. Het materiaal blijft goed en de kleur blijft behouden. Over het algemeen is men het er over eens dat kozijnen van kunststof gemiddeld zo’n vijftig jaar meegaan. Wanneer de kozijnen door deze periode heen zijn, zijn ze erg goed te recyclen. Dit maakt het tevens een milieuvriendelijk alternatief op houten kozijnen. Een ander voordeel van kozijnen van kunststof is dat ze in combinatie met HR++ glas aanzienlijk helpen met het besparen van energie. Daarnaast presteert kunststof beter dan hout op het gebied van geluidsisolatie.

Kunststof kozijnen zijn in alle kleuren en maten te verkrijgen en vereisen amper onderhoud, dit maakt het een aantrekkelijk product om voor te kiezen. Men werpt vaak tegen dat kozijnen van kunststof onderdoen aan kozijnen van hout, omdat ze een minder karakteristieke uitstraling zouden hebben. Dit hoeft tegenwoordig echter niet altijd meer het geval te zijn, er zijn genoeg kozijnen van kunststof die niet te onderscheiden zijn van houten kozijnen.

Waar op letten?

Houd er rekening mee dat je kozijnen van kunststof niet gemakkelijk in een andere kleur kunt schilderen. De keuze die je maakt is dus vrij permanent. Daarnaast is het van belang om in je achterhoofd te houden dat je niet zomaar in de kozijnen kunt boren, dit zou immers de stijfheid van de kozijnen aantasten. Daarnaast dien je in het oog te houden dat de kozijnen niet 100% onderhoudsvrij zijn, ook al wordt dit soms wel beweerd. In de praktijk zijn ze eerder onderhoudsarm, ze vereisen om de ongeveer tien jaar namelijk wel een kleine behandeling met een weekmaker. Zoek je kozijnen van kunststof, verdiep je hier dan goed in. Maak een kostenoverzicht voor op de lange termijn, zet hierbij de houten kozijnen tegenover de kozijnen van kunststof.