In dit korte artikel lees je de 5 belangrijkste misverstanden die je vast een keer hebt gehoord. 

1. Zonnepanelen verdien je pas na 10 jaar of langer terug

Dit was jaren geleden inderdaad nog het geval. De afgelopen 5 jaar is de prijs van zonnepanelen echter fors gedaald. Hierdoor ligt de gemiddelde terugverdientijd tegenwoordig op 7 of 8 jaar.

Met een gunstige oriëntatie van je dak en een goede prijs (bijvoorbeeld door samen met je buren zonnepanelen te kopen) kan de terugverdientijd zelfs dalen naar 6 jaar. We willen overigens graag benadrukken dat enkel kijken naar terugverdientijd niet handig is.

Het is soms slimmer om te kijken naar het rendement wat je kan behalen met zonnepanelen op basis van de levensduur van 25 jaar. Het rendement van zonnepanelen is dan te vergelijken met een rente van 5 tot 6% op je spaarrekening.

2. Zonnepanelen uit China gaan na een paar jaar stuk

Ook dit is een misverstand. Het klopt dat er (grote) verschillen kunnen zitten in de kwaliteit van zonnepanelen.

Het is echter niet langer zo dat er alleen maar rommel uit China komt. Verreweg de meeste zonnepanelen worden tegenwoordig in China gemaakt. Daar zitten veel prima panelen tussen.

Als een installateur je Chinese panelen aanraadt, wijs dit dan niet direct af. Als je wat meer kwaliteit wil in je zonnepanelen kijk dan eens bij Engie Energie.

3. Zonnepanelen kosten heel veel energie om te produceren en zijn daarom niet duurzaam

Natuurlijk kost het ook energie om zonnepanelen te produceren en zorgt dat voor CO2 uitstoot.

De milieubelasting om de zonnepanelen te produceren worden echter ruimschoots gecompenseerd door de verminderde CO2-uitstoot die de zonnepanelen je bezorgen. In principe geldt dat het zonnepaneel in 1 tot 2 jaar tijd evenveel groene energie produceert als dat de fabricage en het transport hebben gekost.

De ruim 20 jaren daarna dat het zonnepaneel dus energie produceert is milieuwinst. Kortom, uiteindelijk hebben zonnepanelen een sterk netto-positief effect op het milieu.

4. Zonnepanelen leveren alleen in de lente en zomer energie

Het klopt inderdaad dat zonnepanelen in de zomermaanden meer energie opwekken dan in de winter. Maar dat betekent niet dat de panelen in de winter niet rendabel zouden zijn.

Sterker nog: de panelen hebben vaak hun productiefste dagen in het voorjaar als het buiten koud is en er een strak blauwe hemel is. Panelen worden in de zomer vaak vrij heet wat een lagere productie tot gevolg heeft.

Al met al, zonnepanelen werken op licht en wekken dus het hele jaar energie op, zelfs bij bewolkt weer. Hiervoor hoeft de zon dus niet per se op het paneel te schijnen.

In de periode van oktober tot maart brengen zonnepanelen nog steeds 30% van de jaarlijkse energie op. De overige 70% wordt tussen april en september opgewekt.

Het is dus waar dat de panelen in de zomer meer rendement leveren, maar misschien niet zo veel meer als je in eerste instantie zou verwachten.

5. Zonnepanelen zijn alleen interessant als je een dak pal op het zuiden hebt

Zonnepanelen renderen inderdaad het beste wanneer ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 35°. Dat levert de hoogste opbrengst op.

Afwijkingen zijn echter helemaal niet zo erg voor het rendement. Zo levert een dak ruwweg gelegen tussen het zuidoosten en zuidwesten met een hellingshoek tussen de 20° en 60° nagenoeg hetzelfde rendement op. Andere liggingen zijn natuurlijk ook mogelijk maar leveren iets minder rendement op.

Een oriëntatie richting Noorden, Noord-Oosten en Noord-Westen is minder rendabel. Platte daken zijn ook geschikt, omdat via de stellages waarop de panelen bevestigd worden een ideale hoek en helling kan worden gekozen.