Een schone woning is voor iedereen belangrijk. Het is beter voor je humeur en voor je gezondheid. Maar hoe kan je een woning het beste schoonhouden? Moet ik alles zelf doen of huur ik een schoonmaakbedrijf voor particulieren? Het kan soms best een klus zijn om dit altijd op orde te houden. Ik weet hier alles van! In dit blog leg ik je uit hoe je het beste je woning schoon kun.

Stel een lijstje samen

De eerste stap naar een schonere woning is om een lijstje te maken met wat er allemaal moet gebeuren. Denk hierbij aan het schoonmaken van het toilet, het stofzuigen van bovenverdieping, de was doen, etc. Op deze manier krijg je goed in beeld wat je te doen staat. Tip: maak een tabel waarbij je de klus met de frequentie erbij schrijft. Het schoonmaken van de badkamer hoeft misschien maar één keer per week, terwijl je de vaat elke dag zou moeten doen.

Maak een planning

Nu je duidelijk in beeld hebt wat er te doen staat, kan je beginnen met plannen. Vul per onderdeel in hoeveel tijd je verwacht kwijt te zijn. Vervolgens kijk je per dag welke onderdelen je kunt uitvoeren. Misschien heb je één keer per week een grote schoonmaak dag nodig voor de wekelijkse schoonmaakklussen. Dat kan je prima daarin verwerken.

Woon je met andere samen in de woning? Dan is het goed om samen te gaan plannen en een takenverdeling te gaan maken. Zo krijgen jullie discussies over wie wat moet doen en kan ieder het doen in zijn eigen tijd.

Schakel hulp in

Is je lijstje toch te groot geworden? Dan is het wellicht handig om hulp in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan de schoonmaakbedrijven Amersfoort. Zij kunnen je werk (gedeeltelijk) van je overnemen zodat jij meer tijd hebt voor belangrijkere dingen.