Wat is een snijplotter? Een snijplotter stelt je in staat om persoonlijke ontwerpen uit te snijden. Je kan verschillende materialen zoals folie, textielfolie, karton, papier of stof gebruiken. Voor je een snijplotter wilt aanschaffen is het belangrijk het doel vast te stellen. Zo kom je tot een goede keuze en bij de beste snijplotter die bij je project past.
Een snijplotter is printersoort die geen gebruik maakt van inkt maar van een mesje. Dit mesje wordt gebruikt om vormen te snijden uit folie of andere materialen. Wat zijn nu de belangrijkste aandachtspunten bij het gebruik van de verschillende materialen?

Wat is het beoogde eindresultaat?

Bij het werken met een snijplotter is het belangrijk om na te gaan wat het beoogde eindresultaat is. Aan de hand van het eindresultaat is het soms nodig om het ontwerp te spiegelen. Wil je het ontwerp uitsnijden of alleen het kader overhouden. Kies voor het ontwerp de juiste foliesoort en die geheel naar je eigen wens is.

Spiegelen?

Werken met een snijplotter is een secuur werkje. Bij bepaalde foliesoorten is het vereist om het ontwerp te spiegelen alvorens je gaat snijden. De mooie kant van de folie komt dan onderop te liggen. Op deze manier komt het ontwerp duidelijk op de gekozen ondergrond. je vindt dit meestal terug in de beschrijving van de foliesoort.

Benodigdheden

Om te werken met een snijplotter heb je uiteraard een product nodig om te gaan snijden. Dit kan bestaan uit karton, folie, textielfolie of uit andere materialen. Het is raadzaam te kijken naar het soort mesje wat je gebruikt. Kijk goed naar de instellingen van je snijplotter. Deze dienen optimaal te zijn voor de verschillende materiaalsoorten.

Welk soort mesje heb ik nodig?

Het is van belang dat je het juiste mesje voor het snijden van je gekozen materiaal.
Bij het snijden van dikkere materialen is dus een ander mes nodig dan bij het snijden van gewone folies.

Snijmat?

Het is fijn als je ontwerpen recht worden uitgesneden. Om daar voor te zorgen plak je het materiaal vast op een snijmat. Zowel het materiaal als de snijmat gaan gelijktijdig door de plotter heen. Er zijn veel verschillende matten beschikbaar en verschillen in plaksterkte en grootte.

Software

Een snijplotter heeft aansturing nodig van software of plug-in. De meeste snijplotters worden geleverd met bijkomende software of plug-ins. Zo worpen de ontwerpen snel overgebracht naar de snijplotter en kan het uitsnijden beginnen.

 

Bron: designlife.nl