Portugese laurier of ook wel de Prunus lusitanica Angustifolia genaamd, tref je voornamelijk aan in mooie sierhagen rondom een woning. De Portugese laurier is dan ook uitermate geschikt om in een haagvorm aan te planten. De dof glimmende bladeren hebben een geschikte grote waardoor pottenkijkers niet door de haag heen kunnen kijken.

Bovendien kenmerkt de plant zich door de grote witte bloemen. Zo heb je dus een haag met een aardig extraatje. Ben je benieuwd hoe je de Portugese laurier kunt toepassen in jouw tuin? Lees er meer over in dit blog.

Portugese laurier planten

De Portugese laurier is een plant die niet veel nodig heeft. Het aanplanten kun je dan ook makkelijk zelf doen.

De Portugese laurier vormt een geschikte plant om een elegante haag van te vormen die mooi staat in een klassieke en in een wat modernere tuin met strakke aanplanting. Daarnaast is het verstandig om deze lauriersoort niet in de kille wintermaanden of hete zomer te planten, aangezien dit de plant kan beschadigen.

De Portugese laurier valt het best te aan te planten tijdens een zacht najaar of voorjaar

Portugese laurier kan tegen een stootje

De Portugese laurier kan tegen een stootje.

Ondanks dat je er goed aan doet om hem niet tijdens een te koude of warme temperatuur aan te planten, kan de Portugese laurier (als hij eenmaal in de grond staat) goed tegen de verschillende weerelementen.

Ondanks dat je er goed aan doet om hem niet tijdens een te koude of warme temperatuur aan te planten, kan de Portugese laurier (als hij eenmaal in de grond staat) goed tegen de verschillende weerelementen.

De Portugese laurier vindt zijn oorsprong namelijk rond het Middellandse Zeegebied, waar hij van nature voorkomt in Portugal, Spanje en Marokko.

Vergeet niet te snoeien

Een haag van Portugese laurier vraagt in principe weinig onderhoud, behalve een jaarlijkse snoeibeurt. Toch is het belangrijk om regelmatig de haag te controleren.

De Portugese laurier kan makkelijk in de breedte groeien dankzij de bredere dikte van het blad. Mocht de haag toch echt de vol of te hoog groeien dan dat je mooi vindt, kan de snoeischaar erbij worden gehaald.

Als dit niet gebeurt kan de Portugese laurier tot een boom groeien. Snoeien is dus zeker belangrijk.

Overige tips

Wilt u een Portugese laurier kopen? Dit is een mooie afscheiding van je tuin, terras of oprit. Ben je van plan om deze lauriersoort aan te planten? Maak dan eerst voor jezelf duidelijk wat de precieze oppervlakte is die beplant dient te worden.

Het kan namelijk verschillen of je 4 of 5 planten nodig hebt per strekkende meter. Nog een tip: Zorg dat, wanneer de Portugese laurier geplant hebt (al dan niet in haagvorm), dat je wortels voldoende water geeft.

Extra bijvoeden met eventueel kunstmest is ook een optie.

Bron: Woonenleven.nl