Sommige verzekeringen in Nederland zijn verplicht, maar de grote meerderheid van alle verzekeringen is dit niet. Toch heeft de gemiddelde Nederlander veel verzekeringen afgesloten. Soms verstandig, maar soms ook onnodig.

Sommige woonverzekeringen zijn bijvoorbeeld in veel gevallen zinloos. In andere gevallen is de verzekering misschien niet zinloos, maar wel te duur. Dan kan overstappen naar een andere verzekeraar een fikse kostenbesparing opleveren.

Maasspijkgroep geeft je drie tips die je helpen bij het opzeggen en wijst je op overbodige woonverzekeringen. Na opzegging heb je soms wel tientallen euro’s per maand extra om uit te geven.

1. Tuinverzekering

Een nutteloze woonverzekering, die wel regelmatig verkocht wordt is de tuinverzekering. Hierbij wordt schade gedekt die is ontstaan in de tuin. Denk hierbij aan een beschadigde tuinset, of een beschadigde buitenkeuken.

Veel mensen beschikken echter ook al over een inboedelverzekering. Hiermee worden alle spullen gedekt die los in het huis staan.

Wat veel mensen niet weten, is dat in veel gevallen ook objecten in de tuin hieronder vallen (bijvoorbeeld diezelfde tuinset).

Om die reden kan een tuinverzekering nutteloos zijn en kun je hem beter opzeggen.

Dekt de inboedelverzekering geen schade aan de tuin, dan kan opzeggen toch nog een goede optie zijn. Vaak is de dekking erg karig en krijg je bij de meest voorkomende vormen van schade niet eens het volledige bedrag gedekt.

2. Inboedelverzekering: wees kritisch

De inboedelverzekering dekt zoals gezegd alle schade die is ontstaan aan de inboedel, oftewel, alles dat zich los in het huis bevindt.

Bij de inboedelverzekering is de premie onder meer afhankelijk van de verwachte waarde. Het kan zijn dat de ingeschatte waarde van de inboedel te hoog is en je dus een premie betaalt die onnodig hoog is.

In dit geval is het beter om de verzekering bij te stellen, op te zeggen of om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Ga je samenwonen, sluit dan niet allebei afzonderlijk een inboedelverzekering af, maar een gemeenschappelijke. Hiervoor moet er dus één worden opgezegd en de ander moeten worden bijgesteld naar de nieuwe waarde van de inboedel. De verzekeraar kan hierbij meestal assisteren.

3. Naar een huurwoning? Zeg opstalverzekering op

Ga je van een koophuis over naar een huurwoning, dan is de opstalverzekering voor jou nutteloos. Alleen de eigenaar van een woning kan een opstalverzekering afsluiten.

Wanneer je gaat verhuizen en dus je uitschrijft van het koophuis, moet je dus ook direct de opstalverzekering opzeggen. Meestal gaat dit zonder problemen, maar voorkom onnodige kosten door dit niet te controleren op het moment van verhuizen.