Een gietvloer werd in het verleden vooral geassocieerd met bedrijfshallen, winkelruimtes en industrie, maar past tegenwoordig ook prima in een gezellig woonhuis.

De techniek achter gietvloeren is steeds verder gevorderd, waardoor een gietvloer lang niet altijd kil en hard hoeft te zijn. Afhankelijk van de bestandsdelen van de vloer, is het mogelijk om een warme gietvloer te laten gieten.

Soorten gietvloeren

Er zijn verschillende soorten gietvloeren, afhankelijk van de bestandsdelen. De ene gietvloer is hard en krasvrij, de andere vloer iets gevoeliger. Epoxyvloeren zijn vooral geschikt voor de industrie en winkels, terwijl bijvoorbeeld het zachtere woonbeton goed past in een woonkamer.

Het is mogelijk om een gietvloer in werkelijk iedere denkbare kleur te krijgen, maar de meeste mensen kiezen voor een neutrale witte tot grijze vloer. Toch zien we ook steeds vaker dieprode gietvloeren of zelfs groene vloeren, ook afhankelijk van de rest van het interieur.

Plaatsen van een gietvloer

Een gietvloer moet, zoals de naam al doet vermoeden, gegoten worden. Dit proces duurt in totaal ongeveer een week. Doorgaans moet de ondergrond eerst behandeld worden met een extra laagje.

Hierna kan de gietvloer gegoten worden, wat al met al een dag in beslag neemt.

Wanneer dit is gebeurd moet de vloer nog enkele dagen uitharden voordat hij gebruikt kan worden.

Een gietvloer is vrijwel onderhoudsvrij en bijna altijd krasbestendig. Zelfs de minder krasbestendige gietvloersoorten zijn nog altijd vele malen krasbestendiger dan bijvoorbeeld een vloer van hardhout: ideaal dus!