Door een woning goed te isoleren, kan er veel energie en daarmee geld bespaard worden. Hoewel isolatie in eerste instantie een investering vereist, kan de kostenbesparing op de lange termijn groot zijn, waardoor u altijd de investering terugverdient.

Het verschilt per woning wat er mogelijk is op het gebied van isolatie. De meeste nieuwbouwwoningen beschikken al over zeer goede isolatie, terwijl oudere woningen over het algemeen minder goed geïsoleerd zijn.

Spouwmuurisolatie en vloerisolatie

De grootste winst kan meestal behaald worden bij de muren en vloer. Spouwmuren die slecht geïsoleerd zijn, kunnen verantwoordelijk zijn voor een grote hoeveelheid warmteverlies.

Hoewel de meeste woningen al spouwmuurisolatie hebben, kan deze bij oudere woningen gebrekkig zijn, deels door ouderdom, maar bijvoorbeeld ook door de aanwezigheid van muizen en ander ongedierte.

Spouwmuurisolatie kan bij bestaande huizen vernieuwd worden, hoewel het verschilt per woning hoe lastig dit is.

Bij woningen op de begaande grond is vloerisolatie doorgaans vrij eenvoudig toe te voegen, eveneens met een grote energiebesparing.

Ruiten en dak

Het dak is over het algemeen relatief eenvoudig te isoleren. Hoewel het isolatiebedrijf hiervoor de dakpannen en soms ook onderliggende dakstructuur tijdelijk moet verwijderen/aanpassen, is dit doorgaans in een dag gedaan.

Ruiten kunnen vervangen worden voor drielaagsglas en door de kozijnen beter te isoleren, bijvoorbeeld met simpele tochtstrips. Deze zelfde tochtstrips kunnen overigens ook gebruikt worden bij deuren, waarbij met name strips bij buitendeuren belangrijk zijn om de warmte binnen te houden.